Niezła kawa

Niezła kawa czyli wysokiej jakości kawy kofeinę, która ma właściwości pobudzające. Nasz umysł czasem potrzebuje takiego zastrzyku energii. Warto mieć w domu ekspres, który przygotuje nam kawę dokładnie tak, jak tego oczekujemy. Kawa wło

Dodane: 25-01-2020 02:25
Niezła kawa

wysokiej jakości kawy


Ludzie mają rożne sposoby na to

wysokiej jakości kawy

Niektóre osoby bardzo lubią herbatę, a inne kawę. Czasem może być nam trudno się zdecydować, na co mamy ochotę, zarówno kawa jak i herbata zawierają kofeinę, która ma właściwości pobudzające. Nasz umysł czasem potrzebuje takiego zastrzyku energii. Warto mieć w domu ekspres, który przygotuje nam kawę dokładnie tak, jak tego oczekujemy.

Kawa włoska jest uważana za jedną z najpyszniejszych. Któż z nas odmówi pysznej kawy zaparzonej w ekspresie z ciastem typu biszkopt, szarlotka lub tiramisu. Jest wiele sposób, aby umilić sobie popołudnie lub stresujący dzień spędzany w pracy. Ludzie mają rożne sposoby na to, aby poprawić sobie nastrój, a dobra kawa jest jednym z nich.

Niektóre ekspresy do kawy umożliwiają zaparzenie tego napoju w niezwykle szybki sposób. To podstawowe wyposażenie każdego biura, w którym spędzamy wiele czasu i potrzebujemy jasnego umysłu. Część osób nie wyobraża sobie wypicia gorzkiej kawy, inni natomiast w ogóle nie słodzą, wolą natomiast zjeść ciastko, które doda im jeszcze więcej energii. Najlepiej zjeść od czasu do czasu domowe ciast, które przygotujemy samodzielnie.


Również ekspresy do kawy przeznaczone do

Kawa włoska kojarzy się przede wszystkim z maleńką filiżanką gorącego, aromatycznego espresso, którą można kupić w zasadzie na każdym rogu we włoskich miastach. Niektóre kawiarnie wyposażone są w profesjonalne ekspresy do kawy liczące sobie kilkadziesiąt lat, które nadal doskonale wywiązują się ze swoich zadań. Dziś, aby cieszyć się na co dzień wysokiej jakości kawą, nie trzeba wybierać się do kawiarni. W zasadzie każdy supermarket oferuje ciekawy wybór dobrej jakości kaw ziarnistych i mielonych, a sklepy specjalistyczne, również te online mają w swych katalogach propozycje, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Również ekspresy do kawy przeznaczone do domowego użytku pozwalają na parzenie kawy zgodnie z zasadami sztuki. Ekspres renomowanej marki spełniający nasze wymagania oraz dobrej jakości kawa, najlepiej ziarnista to jeszcze nie wszystko, aby cieszyć się naparem idealnym. Na smak kawy wpływają także inne czynniki, często lekceważone - jakość wody, którą używamy do jej parzenia, czy nawet naczynie, do którego ją nalewamy. Już samo podgrzanie filiżanki, z której będziemy pić kawę zdecydowanie wpłynie na poprawę naszych doznań smakowych.


Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Za oknem robi się już trochę

Jesień to bardzo romantyczna pora roku. Za oknem robi się już trochę chłodniej, więc zamiast iść na randkę na drinka na dworze, możemy udać się na pyszną kawkę w uroczej kawiarence.
Kawa smakuje wspaniale w każdym towarzystwie, ale na randce najlepiej. Kawa włoska oczywiście nie ma sobie równych, więc warto zabrać ukochaną do sprawdzonej, eleganckiej kawiarenki, gdzie znajdują się najlepsze ekspresy do kawy i gdzie smak tego napoju na pewno nas nie zawiedzie.
Jakie więc jest przepis na idealną randkę? Najpierw spacer po parku, wśród jesiennych, kolorowych liści. Słońce jeszcze trochę przebija się przez korony drzew, my spacerujemy za rękę wśród dywanu żółtych, czerwonych czy rdzawych liści. Zbieramy kasztany i żołędzie, dokarmiamy kaczki w oczku wodnym. Kiedy trochę już zmarzniemy, udajemy się do pięknej kawiarenki. Kawa w ładnym wnętrzu smakuje sto razy lepiej. Warto wcześniej zobaczyć, które kawiarnie są teraz modne i dlaczego. Dobrze też zdecydować się na małą, ustronną kawiarenkę, gdzie obsłuży nas właściciel- barista, opowie o sprowadzanej kawie, zaserwuje najlepszy napój. Taka randka to niezapomniana przygoda.


Nic zresztą w tym dziwnego ponieważ

Kawa włoska to niewątpliwie artykuł, który znajdzie swoich zwolenników i u nas. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ Polscy piją już stosunkowo dużo kawy. Nie wyprzedzamy jeszcze Włochów czy Niemców, ale chyba już nam do nich niedaleko. Na pewno przyczyniają się do tego różnej maści ekspresy do kawy. Jeśli przejrzelibyśmy oferty sklepowe, okazałoby się, że nawet najbardziej wymagający klienci znaleźliby taki ekspres, o jaki komuś faktycznie chodzi. Jedni kupują więc nadal ekspresy przelewowe, inni natomiast idą w stronę ekspresów ciśnieniowych. I jeden, i drugi wybór jest doby, bo przecież każdy z nas jest inni i posiada inne upodobania i preferencje. Są też tacy kawosze, którzy piją kawę z klasycznej włoskiej kafeterki.
Smakosze kawy twierdzą, że najlepsza jest kawa włoska. Coś w tym na pewno jest, bo Włosi znani są w świecie jako specjaliści w tej materii. Najlepiej więc przekonać się o tym samemu, odwiedzając ojczyznę Dantego i Petrarki. Dodajmy jeszcze do tego, że Włosi piją kawę praktycznie przez cały dzień, nie wyłączając wieczoru. Najczęściej jest to espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.